Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 3-5-2 ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ

Σήμερα θα ασχοληθούμε σε ένα σύστημα πολύ γνώριμο ειδικά στους Ιταλικούς συνδέσμους και λιγότερο στην Ελλάδα.
Το σύστημα αυτό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μπακ τα οποία πρέπει να κατάλληλα να μπορούν να κατανοούν τόσο τις αμυντικές όσο και τις επιθετικές ευθύνες τους και ρόλους. Οι κεντρικοί αμυντικοί είναι επίσης παίκτες κλειδιά καθώς πρέπει να είναι σίγουροι για την θέση τους ,να έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους και πολύ καλή επικοινωνία.



3 Κεντρικοί Αμυντικοί (Ο 1 παίζει και σαν λίμπερο)
2 Ακραία full Μπάκ
2 Κεντικά Χαφ
1 Επιθετικό Χαφ
2 Επιθετικοί.

Όπως σε κάθε σύστημα ποδοσφαίρου έχουμε σχηματισμό Ομάδος σε Άμυνα και επίθεση έτσι και εδώ έχουμε το ίδιο . Τοποθέτηση των παικτών όταν έχουν κατοχή και όταν δεν έχουν.

ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ


Βλέπουμε στο ποιο πάνω σχήμα όταν η Ομάδα έχει την μπάλα στην κατοχή της τα μπακ έχουν προωθηθεί αρκετά ψηλά στο ίδιο ύψος με τον επιθετικό χαφ παρέχοντας  πλάτος στην επίθεση τους. Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί βρίσκονται ψηλά κοντά στο κέντρο. Οι επίθεση περνάει από τους δύο κεντρικούς μέσους είτε με κάθετες ει τε με πλάγιες πάσες στους επιθετικούς και μπακ αντίστοιχα.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΧΗ



Όταν δέχεται επίθεση η Ομάδα ο σχηματισμός γίνεται 5-3-2 , τα 2 μπακ έρχονται πίσω στην ευθεία των τριών αμυντικών. Ο επιθετικός χαφ γίνεται τριάδα με τους 2 κεντρικούς μέσους και 2 επιθετικοί μαρκάρουν πρώτοι στην μπάλα.
Η κύρια αδυναμία σε αυτόν το σχηματισμό είναι η έλλειψη κάλυψης σε κάποιες περιοχές. Σε άλλα συστήματα που έχω αναλύσει υπάρχουν συνήθως δυο παίκτες να υπερασπιστούν σε αυτές τις περιοχές. Στα άκρα μπορούν να δημιουργηθούν καταστάσεις 2 V 1 υπέρ του επιτιθέμενου. Επίσης εάν ένα μπακ μπορέσει και κερδίσει την μπάλα δεν θα έχει μπροστά του κάποιο εύκολο στήριγμα. Οι 3 κεντρικοί είναι παίκτες κλειδιά που μπορούν να δώσουν στήριγμα άλλα πρέπει να είναι συνέχεια σε κίνηση ξεμαρκαρίσματος αλλά και να μαρκάρουν ταυτόχρονα.

ΠΑΙΖΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΑΚ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το παιχνίδι συνήθως ξεκινάει από τα μπακ έτσι και σε αυτό το σύστημα μπορούμε να ακολουθήσουμε το ίδιο σκηνικό.




ΚΑΛΗΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΓΡΑΜΜΕΣ


Το σύστημα παρέχει πολλές επιλογές για διαγώνιες πάσες αλλά από την κίνηση στα πλάγια δεν υπάρχουν αρκετές χωρίς να μπορούν να υπάρχουν γωνίες και υποστήριξη από τους παίκτες ώστε η μπάλα να μπορεί να παίζει γρήγορα.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Έχω προσθέσει και κάτι άλλο που δείχνει την κίνηση των παικτών σε με πίεση και πιστεύω ότι η μπάλα κερδίζεται ποιο εύκολα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου