Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ




Η Ενασχόληση των γυναικών με το ποδόσφαιρο τις «υποχρεώνει» να αναπτύξουν σε υψηλό βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους.
Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα με υψηλές απαιτήσεις σε επίπεδο προπόνησης και αγώνα. Ίσως γι’αυτό αποτέλεσε ένα από τα τελευταία προπύργια της ανδρικής κυριαρχίας στα σπορ.
Η ενασχόληση των γυναικών με αυτό τις «υποχρεώνει» να αναπτύξουν σε υψηλό βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους και να φτάσουν σε  τέτοιο επίπεδο, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του αθλήματος και να κάνουν «ελκυστική» την παρουσία τους σε αυτό.
Οι ανατομικές και φυσιολογικές διαφορές των δύο φύλων που επηρεάζουν τη μυϊκή προσπάθεια, εμφανίζονται μετά τα 13-14 χρόνια και παραμένουν και κατά την ενηλικίωση.
Έτσι, οι γυναίκες – παίκτριες από τη φύση τους έχουν χαμηλή αερόβια ικανότητα, μικρότερο πνευμονικό αερισμό, λιγότερες μυϊκές ίνες, άρα και μικρότερη μυϊκη δύναμη και διαφορετική σκελετική κατασκευή.

Η δομή και ο σχεδιασμός της προπόνησης θα μπορούσαν να μη διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα των ανδρών, παρά μόνο στα γενικά χαρακτηριστικά, εάν η οργάνωση ήταν αντίστοιχη των επαγγελματικών γυναικείων ομάδων του εξωτερικού και το επίπεδο επίδοσης των παικτριών υψηλό.
Το νεαρό όμως της ηλικίας του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η έλλειψη υποδομής και οργάνωσης οδηγούν σε μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις επιβαλλόμενες, πέρα από τις διαφορετικές προπονητικές προσαρμογές των δύο φύλων και από τις παρακάτω ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο.




1. Έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων, κακοί αγωνιστικοί χώροι.

2. Περιορισμένη δυνατότητα φιλικών αγώνων, λόγω μικρού αριθμού γυναικείων ομάδων στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια.

3. Μεγάλη διαφοροποίηση στην ηλικία των παικτριών (12-38 ετών μ.ο. 20 χρόνια).

4. Μεγάλη διαφοροποίηση στην προπονητική ηλικία των παίκτριων ( οι παίκτριες προέρχονται από αθλητική εμπειρία ή και πρωταθλητισμό σε άλλα αθλήματα).

5. Ανομοιογενές υλικό παικτριών σε επίπεδο τεχνικής μέσα στην ίδια ομάδα.

6. Το χαμηλό επίπεδο και η ανομοιογένεια των παικτριών επιβάλλει τη συνεχή προπόνηση σε φυσικές ιδιότητες, όπως η δύναμη και η αντοχή και τη διαρκή εξάσκηση στην τεχνική και την ατομική τακτική σε όλες σχεδόν
τις περιόδους της ποδοσφαιρικής χρονιάς.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται: Εκμετάλλευση των διακοπών του πρωταθλήματος και της μεταβατικής περιόδου.

1. Για επιπλέον προπόνηση για την επιτυχία βραχυπρόθεσμων στόχων,

2. Για προπόνηση με σκοπό τη βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων και τεχνικών χαρακτηριστικών που θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες ατομικές βελτιώσεις της αγωνιστικής απόδοσης και συμπεριφοράς των παικτριών.
(Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προπόνηση νεαρών ταλαντούχων και διεθνών παικτριών).

Αξιολόγηση και ταξινόμηση των παικτριών σε επιμέρους γκρουπ πριν διαμορφωθεί ο προπονητικός σχεδιασμός στις ιδιότητες της φυσικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου