Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΘΡΟ 1. Αγωνιστικός Χώρος


ΑΡΘΡΟ 1. Αγωνιστικός Χώρος

Επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου
Αγώνες μπορούν να διεξάγονται σε φυσική ή τεχνική επιφάνεια σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης. Το χρώμα της τεχνικής επιφάνειας πρέπει να είναι πράσινο. Όπου χρησιμοποιείται τεχνική επιφάνεια είτε σε επίπεδο αγώνων μελών Ομοσπονδιών που συνδέονται με την ΦΙΦΑ, η διεθνών αγώνων μεταξύ σωματείων , η επιφάνεια πρέπει να συνάδει με τις απαιτήσεις της ΦΙΦΑ για επιφάνεια ποδοσφαίρου η τα επίπεδα των διεθνών προδιαγραφών, εκτός εάν εδόθη ειδική απαλλαγή από την ΦΙΦΑ.
    Χάραξη του αγωνιστικού χώρου
Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι ορθογώνιος και να χαράσσεται με γραμμές. Αυτές οι γραμμές ανήκουν στις περιοχές που καθορίζουν. Οι δύο πιο μεγάλες γραμμές του γηπέδου ονομάζονται πλάγιες γραμμές Οι δύο πιο μικρές γραμμές ονομάζονται γραμμές τέρματος. Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από τη διχοτόμο γραμμή η οποία ενώνει το μέσον των δυο πλάγιων γραμμών. Το κεντρικό σημείο από το οποίο γίνεται η έναρξη του αγώνα τοποθετείται στο μέσο της διχοτόμου. Με ακτίνα 9.15 μέτρα γύρω από αυτό το σημείο χαράσσεται ο κύκλος του γηπέδου. Σημεία μπορούν να γίνουν έξω από τον αγωνιστικό χώρο 9.15 μέτρα από το ένα τέταρτο του τόξου του γωνιαίου λακτίσματος και κάθετα προς το τέρμα και την πλάγια γραμμή για να βεβαιώνει ότι οι αμυντικοί παίκτες διατηρούν αυτήν την απόσταση όταν εκτελείται γωνιαίο λάκτισμα.
    Διαστάσεις
Το μήκος της πλάγιας γραμμής πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μήκος της γραμμής τέρματος.
Μήκος: Ελάχιστο 90 μέτρα
Μέγιστο 120 μέτρα
Πλάτος: Ελάχιστο 45 μέτρα
Μέγιστο 90 μέτρα
Διεθνείς αγώνες
Μήκος: Ελάχιστο 100 μέτρα
Μέγιστο 110 μέτρα
Πλάτος : Ελάχιστο 64 μέτρα
Μέγιστο 75 μέτρα
    Η Περιοχή τέρματος
Δύο γραμμές χαράσσονται κάθετα επί της γραμμής τέρματος 5.5 μέτρα από το εσωτερικό κάθε κάθετου δοκαριού. Αυτές οι γραμμές επεκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 5.5 μέτρα και ενώνονται μεταξύ τους με μια γραμμή παράλληλη με τη γραμμή τέρματος. Η περιοχή, η οποία περικλείεται με αυτές τις γραμμές και τη γραμμή τέρματος αποτελεί την περιοχή τέρματος.
    Η επανορθωτική περιοχή
Δύο γραμμές χαράσσονται κάθετα επί της γραμμής τέρματος μήκους 16.5 μέτρα από το εσωτερικό κάθε δοκαριού. Αυτές οι γραμμές επεκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 16.5 μέτρα και ενώνονται μεταξύ τους με μια παράλληλο με την γραμμή τέρματος. Η περιοχή που περικλείεται με αυτές τις γραμμές και τη γραμμή τέρματος είναι η επανορθωτική περιοχή. Μέσα στην επανορθωτική περιοχή τοποθετείται το σημείο του πέναλτι, 11 μέτρα από το κέντρο της γραμμής τέρματος μεταξύ των κάθετων δοκαριών και σε ιση απόσταση από αυτά. Ένα τόξο κύκλου με ακτίνα 9.15 μέτρα από αυτό το σημείο χαράσσεται έξω από την επανορθωτική περιοχή.
    Γωνιαίες σημαίες
Ένας ιστός με ύψος όχι λιγότερο του 1.5 μέτρου, χωρίς αιχμή στην κορυφή πάνω στο οποίο τοποθετείται μια σημαία σε κάθε γωνιακό σημείο.
Ιστοί μπορούν να τοποθετηθούν στην προέκταση της διχοτόμου όχι λιγότερο του ενός(1) μέτρου έξω από την πλάγια γραμμή.
    Γωνιαίος κύκλος
Με ακτίνα ένα (1) μέτρο από τις γωνιαίες σημαίες, σχηματίζεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα τέταρτο του κύκλου.
    Τα Τέρματα
Τα τέρματα τοποθετούνται στο κέντρο κάθε γραμμής τέρματος. Αποτελούνται από δύο κάθετα δοκάρια τα οποία απέχουν το ίδιο από τα γωνιαία δοκάρια και τα οποία ενώνονται στο πάνω μέρος με οριζόντιο δοκάρι. Τα τέρματα πρέπει να γίνονται από ξύλο, μέταλλο η άλλο εγκεκριμένο υλικό . Μπορούν να είναι πλατιά, ορθογώνια, κυκλικά η ελλειπτικά στη διαμόρφωση και δεν πρέπει να είναι επικίνδυνα για τους παίκτες. Η απόσταση μεταξύ των δοκαριών είναι 7.32 μέτρα και η απόσταση από το χαμηλότερο άκρο της οριζόντιας δοκού και του εδάφους είναι 2.44 μέτρα . Τα δύο κάθετα δοκάρια και το οριζόντιο δοκάρι έχουν το ίδιο πλάτος και βάθος το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 εκατοστόμετρα . Οι γραμμές τέρματος πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος με αυτό των καθέτων δοκαριών και της οριζόντιας δοκού. Δίκτυα μπορούν να τοποθετηθούν στα τέρματα και στο έδαφος πίσω από τα τέρματα νοουμένου ότι θα είναι δεόντως στερεωμένα και να μην εμποδίζουν τον τερματοφύλακα. Τα κάθετα και τα οριζόντια δοκάρια πρέπει να είναι άσπρα.
    Ασφάλεια
Τα τέρματα πρέπει να είναι τοποθετημένα με ασφάλεια στο έδαφος. Κινητά τέρματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου