Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο 2. Η Μπάλα


Άρθρο 2. Η Μπάλα

Ποιότητα και μέτρηση
Η μπάλα,  είναι σφαιρική  κατασκευασμένη από δέρμα ή άλλο κατάλληλο υλικό  έχει περιφέρεια όχι λιγότερη από 68 εκατοστόμετρα, και όχι περισσότερη από 70 εκατοστόμετρα  έχει βάρος όχι λιγότερο από 410 γραμμάρια (14 oz) και όχι περισσότερο από 450 γραμμάρια (16 oz) κατά την έναρξη του αγώνα  έχει πίεση ίση στο 0.6 – 1.1 της ατμόσφαιρας σε επίπεδο θάλασσας.
    Αντικατάσταση ελαττωματικής μπάλας
Εάν η μπάλα εκραγεί ή καταστεί ελαττωματική κατά την διάρκεια του αγώνα:
 ο αγώνας σταματά
 ο αγώνας ξαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή με τη νέα μπάλα στο σημείο όπου η πρώτη μπάλα κατέστη ελαττωματική, εκτός εάν το παιχνίδι σταμάτησε μέσα στην περιοχή τέρματος , όπου σε τέτοια περίπτωση ο διαιτητής κάνει το ελεύθερο διαιτητή με την νέα μπάλα, πάνω στην γραμμή που είναι παράλληλη της γραμμής τέρματος ,στο πλησιέστερο σημείο από το σημείο που βρισκόταν η παλιά μπάλα όταν το παιχνίδι σταμάτησε.
Εάν η μπάλα εκραγεί ή καταστεί ελαττωματική σε διακοπή του αγώνα, σε εναρκτήριο λάκτισμα, σε από τέρματος λάκτισμα (άουτ), σε γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ), σε ελεύθερο λάκτισμα, σε επανορθωτικό λάκτισμα ή στην επαναφορά από την πλάγια γραμμή (αράουτ) τότε ο αγώνας ξαναρχίζει ανάλογα.
Η μπάλα δεν μπορεί να αντικατασταθεί κατά την διάρκεια του αγώνα χωρίς την έγκριση του διαιτητή.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΑΠΟΦΑΣΗ 1
Επιπρόσθετα των απαιτήσεων του Κανονισμού 2, η αποδοχή μιας μπάλας για χρήση σε αγώνες επίσημων πρωταθλημάτων που οργανώνονται υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ ή των Συνομοσπονδιών η μπάλα πρέπει να φέρει ένα από τα πιο κάτω λογότυπα:
Το επίσημο λογότυπο “FIFA APPROVED” ,“FIFA INSPECTED” ή “INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD”.
Τέτοιος προσδιορισμός στην μπάλα φανερώνει ότι έχει ελεγχθεί επισήμως και έχει διαπιστωθεί ότι αυτή καλύπτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, διαφορετικές για κάθε κατηγορία επιπρόσθετα με τους όρους όπως περιγράφονται στον Κανονισμό 2. Ο κατάλογος των επιπρόσθετων απαιτήσεων για κάθε κατηγορία πρέπει να εγκρίνονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό συμβούλιο. Οι φορείς που θα κάνουν τους ελέγχους της μπάλας υπόκεινται στην έγκριση της ΦΙΦΑ.
Οι Εθνικές Ομοσπονδίες μέλη της ΦΙΦΑ μπορούν να απαιτούν την χρήση μπάλας η οποία έχει μια από τις τρεις πιο πάνω ενδείξεις.
    ΑΠΟΦΑΣΗ 2
Σε αγώνες επίσημων πρωταθλημάτων που οργανώνονται υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ, των Συνομοσπονδιών ή των Μελών Ομοσπονδιών, δεν επιτρέπεται οποιουδήποτε είδους εμπορική διαφήμιση στην μπάλα εκτός από το έμβλημα της διοργάνωσης, της διοργανώτριας αρχής και το εγκεκριμένο σήμα του κατασκευαστή.
Οι κανονισμοί πρωταθλήματος μπορούν να καθορίζουν το μέγεθος και τον αριθμό τέτοιων ενδείξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου