Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ


ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Αρμοδιότητα διαιτητή
Ένας αγώνας διευθύνεται από ένα διαιτητή ο οποίος έχει την πλήρη εξουσία να εφαρμόζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού σε σχέση με τον αγώνα για τον οποίο έχει οριστεί.
Εξουσίες και καθήκοντα
Ο Διαιτητής:
 εφαρμόζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού.
 διευθύνει το παιχνίδι σε συνεργασία με τους βοηθούς διαιτητές και όπου εφαρμόζεται με τον τέταρτο διαιτητή.
 βεβαιώνεται ότι η οποιαδήποτε μπάλα που χρησιμοποιείται πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού 2.
 βεβαιώνεται ότι ο εξοπλισμός των παικτών πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού 4.
 ενεργεί ως χρονομέτρης και καταγράφει τα γεγονότα του αγώνα.
 σταματά, διακόπτει προσωρινά ή οριστικά τον αγώνα κατά την κρίση του για οποιαδήποτε παράβαση των κανονισμών.
 σταματά, διακόπτει προσωρινά ή οριστικά τον αγώνα για οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση οποιασδήποτε μορφής.
 σταματά το παιχνίδι, εάν κατά την κρίση του ,ένας παίκτης είναι σοβαρά τραυματισμένος και βεβαιώνεται ότι μετακινείται από τον αγωνιστικό χώρο. Ένας τραυματίας παίκτης μπορεί μόνο να επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο μετά που ξαναρχίζει το παιχνίδι.
 αφήνει το παιχνίδι να συνεχισθεί μέχρις ότου η μπάλα τεθεί εκτός παιχνιδιού εάν ένας παίκτης κατά την κρίση του είναι ελαφρά τραυματισμένος.
 βεβαιώνεται ότι οποιοσδήποτε παίκτης που αιμορραγεί, εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο. Ο παίκτης μπορεί να επανέλθει μόνο όταν πάρει την άδεια από τον διαιτητή ο οποίος πρέπει να ικανοποιηθεί ότι η αιμορραγία έχει σταματήσει.
 επιτρέπει συνέχιση του παιχνιδιού όταν η ομάδα εναντίον της οποίας έγινε η παράβαση θα ωφεληθεί από ένα πλεονέκτημα και τιμωρεί την αρχική παράβαση εάν το σχετικό πλεονέκτημα δεν αποδώσει κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
 τιμωρεί την πιο σοβαρή παράβαση όταν ένας παίκτης διαπράξει περισσότερες από μια παραβάσεις την ίδια στιγμή.
 λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα εναντίον παικτών οι οποίοι υποπίπτουν σε παραβάσεις που τιμωρούνται με κίτρινη και κόκκινη κάρτα. Δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει αυτό το μέτρο αμέσως αλλά πρέπει να το κάνει όταν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού.
 λαμβάνει μέτρα εναντίον παραγόντων ομάδων οι οποίοι δεν συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο και μπορεί κατά την κρίση του να τους διώξει από τον αγωνιστικό και περιφραγμένο χώρο.
 ενεργεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των βοηθών του, όσον αφορά γεγονότα τα οποία ο ίδιος δεν έχει δει.
 βεβαιώνεται ότι δεν εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
 υποδεικνύει την επανέναρξη του αγώνα μετά που αυτό έχει σταματήσει.
 προμηθεύει τις αρμόδιες αρχές με έκθεση του αγώνα η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για πειθαρχικά μέτρα εναντίον παικτών ή παραγόντων ομάδας και οποιαδήποτε άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν πριν, κατά ή μετά το τέλος του αγώνα.
Αποφάσεις του διαιτητή
Οι αποφάσεις του διαιτητή που αφορούν γεγονότα που έχουν σχέση με το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένου του εάν δεν επιτεύχθηκε τέρμα και το αποτέλεσμα του αγώνα, είναι τελεσίδικες. Ο διαιτητής μπορεί να αλλάξει μιαν απόφαση, μόνο εάν αντιληφθεί ότι είναι λανθασμένη, με την συμβουλή του βοηθού διαιτητή, νοουμένου ότι το παιχνίδι δεν ξανάρχισε ή δεν τελείωσε.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    Απόφαση 1
Ο διαιτητής (ή όπου εφαρμόζεται ο βοηθός διαιτητής ή ο τέταρτος διαιτητής) δεν είναι υπεύθυνος για:
1. οποιοδήποτε είδος τραυματισμού που προκαλείται σε παίκτη, παράγοντα ή θεατή.
2. οποιαδήποτε περιουσιακή ζημιά.
3. οποιαδήποτε άλλη ζημιά που προκαλείται σε οποιοδήποτε ιδιώτη, σωματείο, εταιρεία, ομοσπονδία ή άλλο σώμα η οποία οφείλεται ή μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε απόφαση η οποία μπορεί να ληφθεί σε σχέση με τους κανονισμούς του παιχνιδιού ή σε σχέση με τις κανονικές διαδικασίες που απαιτούνται για το παιχνίδι και για τον έλεγχο του αγώνα.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
 απόφαση για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ή τις περιοχές γύρω από αυτό ή για τις καιρικές συνθήκες οι οποίες του επιτρέπουν να επιτρέψει ή όχι την διεξαγωγή ενός αγώνα.
 απόφαση για διακοπή ενός αγώνα για οποιαδήποτε αιτία.
 απόφαση όσον αφορά την καταλληλότητα του αγωνιστικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του αγώνα.
 απόφαση για να σταματήσει ή όχι ένα παιχνίδι η οποία να οφείλεται σε επεμβάσεις θεατών ή σε οιονδήποτε πρόβλημα στις περιοχές των θεατών.
 απόφαση για να σταματήσει ή όχι το παιχνίδι έτσι ώστε να επιτρέψει την μεταφορά ενός τραυματία παίκτη έξω από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη.
 απόφαση για να ζητήσει ή να επιμένει να ζητήσει την μεταφορά ενός τραυματία παίκτη έξω από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη.
 απόφαση για να επιτρέψει ή όχι σε ένα παίκτη να φορά κάποιους ιματισμούς ή ιδιαίτερα εφόδια.
 απόφαση (όπου είναι δική του ευθύνη) να επιτρέψει ή όχι σε οποιαδήποτε πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ομάδων ή υπεύθυνους του σταδίου, αξιωματούχους της ασφάλειας, φωτογράφους ή δημοσιογράφους) να είναι στην γύρω περιοχή του αγωνιστικού χώρου.
 οποιαδήποτε άλλη απόφαση την οποία μπορεί να λάβει σύμφωνα με τους κανονισμούς του παιχνιδιού ή σύμφωνα με τα καθήκοντα του, κάτω από τους όρους της ΦΙΦΑ, Συνομοσπονδιών, μελών Ομοσπονδιών, συνδέσμων ή κανονισμούς με τους οποίους διεξάγεται ο αγώνας.
    Απόφαση 2
Σε μικρές διοργανώσεις ή πρωταθλήματα όπου ορίζεται 4ος διαιτητής ο ρόλος του πρέπει να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (ΔΠΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου