Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΟΧΗ ΜΕ ΜΠΑΛΑ


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού η βασική αντοχή και η εξειδικευμένη ποδοσφαιρική αντοχή αποτελούν τους παράγοντες που καθορίζουν το συντελεστή απόδοσης ενός παίκτη όσον αφορά στον τομέα της γενικής αντοχής.
Η βασική αντοχή ( ή αλλιώς αερόβια αντοχή ) χαρακτηρίζεται από την ικανότητα της διάρκειας σε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να παρουσιάζονται συμπτώματα κόπωσης.
Η εξειδικευμένη ποδοσφαιρική αντοχή χαρακτηρίζεται από την ικανότητα κάποιου παίχτη σε ένα παιχνίδι να πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό ταχύτατων κινήσεων, με μικρά διαστήματα ξεκούρασης, σε μεγάλη διάρκεια, και γρήγορη επαναφορά στην αρχική κατάσταση. Αυτού του είδους η αντοχή εντάσσεται στην αναερόβια αντοχή.
Αυτή δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με την αντοχή της ταχύτητας, η οποία έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, όπως για παράδειγμα όταν ένας παίκτης είναι ικανός να κάνει 3 η 4 σπριντ πάνω από τα 60 η 70 μέτρα με την ίδια ένταση.

Βελτίωση της βασικής αντοχής

O στόχος της προπόνησης καθορίζεται από τις επιλογές, τον σκοπό, και τη μέθοδο.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης της βασικής αντοχής υπάρχουν κάποια σημεία προσοχής. Ο όγκος της άσκησης να είναι μεγάλος, αλλά η ένταση να είναι μέτρια, σε μεσαίο έως χαμηλό τέμπο, και να διατηρείται σε μεγάλη χρονική διάρκεια.
Ο προπονητής να αναλύει διεξοδικά στους παίκτες τις διαδικασίες που πρέπει να κάνουν στον κάθε σταθμό, και να αφήνει τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο για να ξεκουράζονται οι παίκτες.


Οργάνωση και λειτουργία 
* Ο κάθε παίκτης ντριμπλάρει την μπάλα και κάνει σλάλομ μέσα από τους κώνους σε όλο το γήπεδο με κυκλική πορεία.
* Φτάνοντας ψηλά στην μεγάλη περιοχή κάνει σουτ στην εστία με τον τερματοφύλακα.
* Η κυκλική διαδρομή με τους κώνους θα πρέπει να είναι κατάλληλα κατασκευασμένη, έτσι ώστε όλοι οι παίκτες να βρίσκονται σε κίνηση και να μην υπάρχει καμία χρονική καθυστέρηση σε κανέναν σταθμό.
* Εάν δεν υπάρχει τερματοφύλακας φτιάχνουμε μικρές εστίες μέσα στα μεγάλα τέρματα με κώνους ή ράβδους και οι παίχτες προσπαθούν να σουτάρουν την μπάλα με ακρίβεια μέσα σε αυτές.


Οργάνωση και λειτουργία 
* Το σουτ τώρα γίνεται στα τέρματα που έχουν τοποθετηθεί στις 2 άκρες της γραμμής του κέντρου με τερματοφύλακες, και τους παίχτες να σουτάρουν πίσω από τη γραμμή που σχηματίζεται από τους δύο κώνους.
* Τώρα οι παίχτες φτάνοντας στο ύψος της γραμμής της μεγάλης περιοχής κάνουν κινητικές άσκησης συντονισμού.
* Στην μία μεγάλη περιοχή τοποθετούμε χαμηλά εμπόδια ή ράβδους όπου οι παίχτες περνάνε ανάμεσα ή κάνουν άλματα.
* Στην άλλη περιοχή τοποθετούμε στεφάνια γυμναστικής και οι παίχτες κάνουν σκίπινγκ μέσα σε αυτά.
* Μόλις οι παίχτες φτάσουν στις δύο μεγάλες περιοχές μπροστά από αυτά τα εμπόδια δίνουν συγχρονισμένη πάσα στον εαυτό τους από το πλάι περνάνε τα εμπόδια ξαναπαίρνουν την μπάλα και συνεχίζουν την κυκλική κίνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου